top of page

Klarnet

Dünya üzerinde o kadar çok müzik alet vardır ki, eğer müzik yapmayı öğrenmek istiyorsanız ve hangisinden başlamak istediğinize karar veremediyseniz önünüzde birçok seçenek mevcut demektir. Bunlar arasından üflemeli çalgılar size daha çekici geliyorsa öncelikli olarak diyafram nefesi konusunda sizi doğru eğitecek kişilerden yardım almanız gerekir.

Kursumuz, alanında deneyimli ve deneyimlerini kolayca aktarabilen eğitmenlerden oluşmaktadır.  Nota öğrenme kısmı sizi zorluyorsa ama yine de bir üflemeli çalgı öğrenmek istiyorsanız sizin için en doğru tercih klarnet olacaktır. Klarnetin  çalması zor bir müzik aleti olduğunu duymuşsunuzdur. Her müzik aletini çalmak zordur ve her müzik aletini çalmak kolaydır. Zorluğu da kolaylığı da tamamen size bağlıdır aslında. Düzenli alıştırmalar yaparak derslerinizi aksatmadığınızda ne kadar hızlı ilerleme kaydettiğinize siz de şaşıracaksınız.

Türk müziğine ilgiliyseniz sol klarnet çalmak sizin için daha uygun olacaktır. Ancak balkan müzikleri ve klasik batı müzikleri konusunda sesler yaratmak istiyorsanız öğreneceğiniz klarnet çeşidi si bemol klarnet olmalıdır. Kültürümüz itibari ile ülkemizde sol klarnet daha yaygın olarak çalınmaktadır.

Klarnet dersi almak istediğinizde öncelikli olarak teorik olarak bazı bilgileri elbette bilmeniz gerekiyor. Nota bilgisi,  makamlar, solfej bilgileri aşina olmanız gereken bilgiler arasında yer alıyor. Sizin ihtiyacınıza göre ilerlemeniz için her adım özel olarak belirleniyor. Sonrası ise tamamen azminize ve çalışmanıza kalmış bir durum. İlerlemenizi engelleyen tek şey: hala klarnet öğrenmek istiyorum diyerek bizlere ulaşmayan kendinizsiniz. Kendinize engel olmayın ve müziği hissedin.

Dinlemesi ayrı bir keyif olan klarneti çalması da sanıldığı kadar zor değildir. Enstrüman çalma hevesi olan herkes, birkaç aylık eğitimlerin ardından hayranlıkla dinlediği eserleri çalabilecek düzeye ulaşabilir.

Çeşitli ağaç türleri, kauçuk veya metalden yapılanları olsa da genellikle abanoz ağacından üretilen bir tür üflemeli çalgı olan klarnet, çalan kişinin nefesi ile titreşime geçen havanın boru içerisinde çıkardığı sesleri, üzerindeki delikler yoluyla melodiye dönüştürür. Klarnet, ağızlık (bek), fıçı (baril), üst gövde, alt gövde ve kalak (pavillon) olmak üzere 5 ayrı bölümden oluşur.

Klarnet, orkestra içinde yer alabildiği gibi solo performanslar için de kullanılır. Birçok önemli eser için çeşitli sanatçılar tarafından gerçekleştirilmiş solo klarnet performanslar mevcuttur.

Klarnetin tarihi

Binlerce yıllık duyguları bize aktarırmışçasına içimize işleyen klarnetin tarihi aslında sanıldığı kadar eski değil! 1700'lü yılların tam olarak başına, 1701 yılına dayanıyor. Alman çalgı tasarımcısı Christoph Denner ile başlayan klarnetin serüveni çeşitli evrelerden geçerek günümüze kadar gelmiştir. Sanat tarihinde önemli yer tutan birçok orkestra ve sanatçının ölümsüz eserlerine katkı sağlayan klarnet, Türkiye'de de oldukça popüler bir çalgı türüdür. Anadolu'da "gırnata" olarak bilinen klarnetten çıkarılan sesleri büyüleyici melodilere dönüştürmek ise tam anlamıyla bir ustalık işidir.

Klarnet öğrenebilmek için eğitim almak şart mı?

Her konuda ve alanda olduğu gibi klarneti çalabilmek için eğitim ve yeteri kadar emek harcamak şarttır. Doğuştan müzik kulağına sahip olsa bile birçok kişi başlangıçta temel düzeyde bir bilgiye sahip olması gerekir. Kompleks bir yapısı bulunan klarneti hakkını vererek çalabilmek için, etkin nefes kullanımının ve tekniklerinin de öğrenilmesi gerekir.

Klarnet öğrenebilmek için ne kadar eğitim almak gerekir?

Klarnet çalmayı öğrenmeyi düşünenler için verebileceğimiz en önemli bilgi, öğrenmenin yaşı olmadığıdır. Birebir verilen dersler sayesinde her yaştan müziksever temel düzeyde klarnet çalmayı birkaç ay içerisinde öğrenebilir. Eğitimler sonrasında duyduğunuz birçok müziği çalabilir, klarnet ile geçireceğiniz süre ile doğru orantılı olarak usta bir müzisyen olma yolunda ilerleyebilirsiniz.

Unutmayın, tüm sanat branşlarında olduğu müzik gönül işidir, ne kadar yetenekli olursanız olun zaman geçirmek, enstrümanınız ile yatıp kalkmak ve bu yeteneğinizi beslemeniz gerekir. Ve ne olursa olsun, her yetenek geliştirmeye açıktır.

 

 

Filmleri ile tanıdığımız Woody Allen’ın klarnet çalabildiğini biliyor muydunuz?

Müzik dünyasında çok ayrı bir kitlesi olan caz müziğinin en önemli enstrümanlarından biri olan klarnet üstatları arasında, Benny Goodman, Barney Bigard, Giora Feidman, Sabine Meyer gibi isimleri sayabiliriz. Ayrıca filmleri ile efsaneleşmiş yönetmenlerden Woody Allen da bir klarnet sanatçısıdır. Türkiye'de ise Serkan Çağrı, Mustafa Kandıralı, Kamucan Yalçın ve Hüsnü Şenlendirici gibi isimler ünlü klarnet sanatçıları arasında gösterilebilir.

bottom of page